• Tue. Jul 16th, 2024

TrainingsNews

Jobs/ Internships/ Trainings

TRANZACTIILE BURSIERE

Feb 16, 2018
APPLY FOR THIS OPPORTUNITY! Or, know someone who would be a perfect fit? Let them know! Share / Like / Tag a friend in a post or comment! To complete application process efficiently and successfully, you must read the Application Instructions carefully before/during application process.

– toate contr. de vânzare – cump. de titluri si alte active financiare, incheiate pe piata secundara, indiferent daca este vorba de bursa propriu-zisa sau de pietele interdealeri.
Tranzactiile cu titluri fin. primare – actiuni si obligatiuni op. specifice pe pietele de tip american si cele de la bursele de tip european.
La bursele americane: tranzactii bursiere pot fi pe bani gheata (când investitorii trebuie sa acopere integral, cu fonduri banesti, contravaloarea titlurilor financiare cumparate); in marja (când investitorii primesc din partea soc. de bursa un credit pt. incheirea si executarea contr. de bursa).
D.p.d.v. al momentului executarii contract:
– tranzactii cu lichidare imediata
– tranzactii cu lichidare normala (plata intr-un numar de zile)
– tranzactii cu lichidare pe baza de aranjament special
– tranzactii cu lichidare la emisiune (pt. titlurile care nu au fost inca emise)
Tranzactii specifice pe pietele americane sunt “vânzarile scurte”, vânzarea in bursa a unor titluri, cu executarea contractului dupa formula contractului lichidarii normale, dar pe baza de titluri imprumutate.
La bursele europene, categorii de tranzactii:
– la vedere (executarea contrac. are loc in câteva zile)
– la termen (executarea contrac. are loc la o data fixa urmatoare)
– operatiunile conditionale (executarea la termen cu posibilitaea de a alege intre executarea contractului sau abandonarea contractului prin plata unei prime catre vânzator)
Operatiuni cu titluri financiare derivate:
– contr. futures
– contr. cu optiuni
Optiuni futures consta in asumarea prin contract a obligatiei de a cumpara sau vinde o suma in valuta sau titluri financiare la o data viitoare, pretul fiind stabilit in momentul incheierii contractului; obiectivul principal al contractului nu este primirea sau livrarea efectiva a valutei sau hârtiilor de valoare, ci obtinerea unei diferente favorabile la cursul de schimb sau la dobânda.
Optiuni pe instrumente financiare:
– se realiz. prin: valute, contr. futures, indicii de bursa;
– pot fi: de cumparare, de vânzare
Optiuni pe valute: cumparatorul unei optiuni call  are dreptul dar nu si obligatia de a cumpara la o anumita data, la un curs de exercitare stabilit, o anumita valuta contra platii primei (pretul optiunii). Elementul critic este evolutia cursului valutar: in cazul cresterii acestuia, cumparatorul de call va fi avantajat, vânzatorul ramânând  in pierdere; in cazul scaderii cursurilor, cumparatorul de put va fi avantajat. Operatiunea poate fi valorificata direct, prin vânzarea ei ca titlu financiar sau prin exercitare.
Optiuni pentru contracte futures: cumparatorul optiunii are dreptul de a cumpara (la call) sau de a vinde (la put) un anumit contract futures, pt. o data de exercitare, cu un anumit pret (prima). Daca pretul contractului futures creste, valoarea optiunilor call pe acel contract creste, in schimb scade valoarea optiunilor put. La exercitarea optiunii vânz. acesteia plateste cumparatorului sau primeste de la acesta o suma egala cu diferenta dintre pretul curent al contractului futures si pretul de exercitare a optiunii.
Optiuni pe indici de bursa: valoarea contractului asupra caruia poarta optiunea este de terminata prin inmultirea nivelului cotat al indicelui cu un multiplicator specificat de bursa.
Diferenta dintre nivelul cotat si valoarea curenta a indicelui este platita catre/de catre cumparatorul optiunii de catre/catre vânzatorul acesteia.
D.p.d.v. al scopului efectuarii lor:
a. operatiuni speculative 
b. operatiuni de arbitraj
c. operatiuni de acoperire sau de hedging hedging-ul urmareste conservarea valorii activelor in conditiile unei piete instabile si nu obtinerea unui profit
d. operatiuni cu caracter tehnic
SISTEME DE TRANZACTII:
Pietele bursiere: piete de auctiune sau piete de negocieri
Bursele de valori sunt piete de auctiune.
Pietele interdealeri (OTC) sunt piete de negocieri.
D.p.d.v. al modului de functionare a pietelor bursiere
1. Pietele bursiere intermitente opereaza cu oferte simultane de vanz./cump., ordinele fiind concentrate si executate in acelasi timp. Neg. titlurilor se realiz. prin licitatie deschisa.
2.  Pietele bursiere continue; ordinele de vanz./cump. de titluri pot fi plasate tot timpul cat piata este in functiune, iar contractarea are loc pe o baza continua.
3. Pietele bursiere mixte
How to Stop Missing Deadlines? Follow our Facebook Page and Twitter !-Jobs, internships, scholarships, Conferences, Trainings are published every day!