• Tue. Jul 16th, 2024

TrainingsNews

Jobs/ Internships/ Trainings

Criza orientală 1875-1877.

Feb 19, 2018
APPLY FOR THIS OPPORTUNITY! Or, know someone who would be a perfect fit? Let them know! Share / Like / Tag a friend in a post or comment! To complete application process efficiently and successfully, you must read the Application Instructions carefully before/during application process.

Răscoala care a izbucnit în Bosnia şi Herţegovina în iunie 1875 şi în Bulgaria –în sept.1875 şi în aprilie 1886- a pus începutul Crizei Orientale, care a degenerat în războiul ruso-turc din 1877-78. Pt ameliorarea situaţiei din Balcani, în noiembrie 1875 şi în mai, 1876, Gorceakov a propus ocuparea provinciilor balcanice de către trupele austro-ruse, însă marile puteri s-au pronunţat categoric împotrivă, deoarece apreciau aceasta drept o implicare în treburile interne ale imperiului Otoman.

Situaţia s-a acutizat prin faptul că la sfîrşitul lunii iulie, 1876, Serbia şi Muntenegru s-au încadrat într-un război împotriva dominaţiei turceşti. În pofida ajutorului militar acordat de către trupele ţariste, armatele sîrbe nu au putut rezista atacului otoman, iar în toamna 1876 Serbia a fost supusă riscului direct de a fi invadată de catre otomani. Promovînd o politica de apărare şi susţinere a popoarelor slave din pen-la Balcanică, Rusia Ţaristă a început pregătirea pentru un război împotriva Imperiului Otoman şi pentru trimitere unei armate puternice şi numeroase în Balcani. Urmărind să asigure neutralitatea Austro-ungariei în decursul viitorului război ruso-turc, guvernul ţarist a început negocieri cu austriecii. Acestea s-au desfăşurat în iulie 1876 la Reichstadt. În rezultat, s-a ajuns la un acord cu privire la cooperare în Balcani şi eforturi comune privind eliberarea Bulgariei.

După înfrîngera Serbiei, guvernul ţarist a înainat Imp.otoman un ultimatul şi a reuşit să obţină semnarea unui armistiţiu care a oprit invadarea teritoriului Serbiei de către trupele otomane. În oct, 1876, Peterburgul a declarat mobilizarea a cîtorva divizii ale armatei ruse şi a început deplasarea acestora catre hoatrul român. În decembrie, acelaşi an, la Constantinopol a fost convocată o conferiţă între reprezentanţii marilor puteri, care au înaintat un ultimatum imp.otoman. acesta avea forma unui plan de reformare a imperiului şi a unor provincii balcanice, în special. Poarta, însă, a respins revendicările Marilor puteri, iar în aprilie 1877, Imperiul Ţarist declară război Imperiului Otoman. În acest fel, criza orientală nu a fost soluţionată, ci a evoluat într-un război care a dus la destrămarea definitiva a alianţei celor 3 împăraţi.
How to Stop Missing Deadlines? Follow our Facebook Page and Twitter !-Jobs, internships, scholarships, Conferences, Trainings are published every day!