• Thu. Jul 18th, 2024

TrainingsNews

Jobs/ Internships/ Trainings

Ambivalenţa şi ambiguitatea poziţiei României în Tratatul de la Varşovia.

Feb 19, 2018
APPLY FOR THIS OPPORTUNITY! Or, know someone who would be a perfect fit? Let them know! Share / Like / Tag a friend in a post or comment! To complete application process efficiently and successfully, you must read the Application Instructions carefully before/during application process.

Pol. de distantare a regim. comunist din Rom.de URSS ar fi fost, regizata de Kremlin pentru a induce in eroare Occidentul si a folosi Rom.pu a avea acces la tehnologia de varf occidentala si la unele secrete polit./milit. Mitingul din piata palatului,la 21 aug 1968, pu a condamna interventia in Cehoslov. a fost si el prezentat ca un posibil aranjament intre Brejnev si Ceausescu pu a-i face pe occidentali sa creada ca Rom.dispunea de o larga marja de manevra in cadrul Tr. de la Varsovia. Nici unul dintre cercetatori,nu au pus la indoiala caracterul real al polit.de independ. a regim. Com.din Romania in anii ’60-’80. Dupa 1968, Romania si-a castigat o pozitie diplomatica speciala in cadrul Pactului de la Varsovia
Comunistii iugoslavi au fost cei dintai care au iesit de sub autorit. Moscovei, fiind avantajati de sit. geopolitica din faza de debut a razboiului rece.Exemplul iugoslav a fost unul contagios.
La intrarea Armatei Rosii in Rom.(1944), part. comunist avea efective scheletice si, fara interventia Moscovei, nu avea sansa de a lua puterea. Dupa moartea lui Stalin, echipa lui Gh. Gheorghiu-Dej era suficient de puternica pu a se dispensa de prezenta Arm. Rosii. Plecarea milit. sovietici aflati in Rom. a fost totusi rezultatul unei decizii a conducerii sovietice si nu rezultatul unei demersurilor lui Gheorghiu-Dej. Hotarar. Kremlinului a fost determinata de polit/ econom. Gheorghiu-Dej a folosit, disparitia constrangerii reprezentate de prezenta militara sovietica pentru a se prezenta ca un mediator in lagarul socialist, ca urmare a conflictului tot mai ascutit dintre Moscova si Beijing. Declar. din apr.1964 a CC al PMR a devenit o adevarata carta a polit. de independenta, in care se angajase echipa lui Dej.
Succesorul lui Gheorghiu-Dej, N. Ceausescu, a continuat orientarea fixata in Declaratia din aprl. 1964. el a inceput prin reducerea la minim a prezentei consilierilor milit. Sov. in Ministerul Fortelor Armate si al Internelor. In 1966, Romania a propus reorganize. structurilor de comanda ale fortelor milit. ale Tr. de la Varsovia, pu a asigura egalit. membrilor sai. In crizei cehoslovace, din primav/vara 1968, Ceausesc. a actionat energic/curajos in condamnarea presiun. Kremlinului si satelitii sai impotriva echipei lui Alexandrer Dubcek. Interventiei in miting din Piata Palatului, la 21 august 1968, i-a adus lui N.Ceausescu un mare sprijin popular si prestigiu international.
How to Stop Missing Deadlines? Follow our Facebook Page and Twitter !-Jobs, internships, scholarships, Conferences, Trainings are published every day!