• Fri. Mar 29th, 2024

TrainingsNews

Jobs/ Internships/ Trainings

Cercetarea urmelor de sânge.

Feb 14, 2011
APPLY FOR THIS OPPORTUNITY! Or, know someone who would be a perfect fit? Let them know! Share / Like / Tag a friend in a post or comment! To complete application process efficiently and successfully, you must read the Application Instructions carefully before/during application process.
Urmele de sange, prin frecventa cu care sunt intalnite in campul infractional, ca si prin posibilitatile de identificare pe care le ofera, inclusiv prin furnizarea de indicii necesare clarificarii imprejurarilor privind locul, timpul, mijloacele si modul de savarsire a faptei, detin o pondere particulara in cadrul in-vestigatiilor criminalistice.
Dupa cum se cunoaste, sangele define aproximativ 1/13 din greutatea unei persoane si se compune din doua parti principale: plasma si elementele celulare, formate din globule rosii (hematii sau eritrocite), globule albe (leucocite) si trom-bocite, fiecare distingandu-se printr-o serie de caracteristici.
Culoarea urmelor de sange difera in functie de vechimea, cantitatea, natura suportului si factorii care actioneaza asupra lor: temperatura, lumina, diversj agenti fizici si chimici.
Calitatea urmelor de sange poate fi influentata de actiunile exercitate de om, respectiv de persoana care cauta sa indeparteze pata prin razuire, spalare sau, pur si simplu, prin distrugerea suportului sau a portiunii sale care contine urma, cum ar fi, de pilda, arderea prosopului, a batistei, decuparea unei portiuni din material .
Descoperirea urmelor sangvinolente reprezinta o activitate de o deosebita importanta.
Cautarea urmelor de sange se efectueaza potrivit particularitatilor locului sau suportului cercetat, deci in functie de fiecare caz in parte, ea fiind orientata in cateva directii principale, si anume:
a. Imbracamintea si  corpl   persoanelor antrenate in infractiune (victima
b. Portiunea de teren fi obiectele aflate la locul savarsirii infractiunii sau in
locul in care a fost descoperit cadavrul, cum sunt, de pilda, covoarele, incheieturile parchetului, ale dusumelei, diversele obiecte de mobilier, zidurile, usile, ferestrele, solul, vegetatia §.a.
c. Instrumentele folosite in savarsirea infractiunii, cum sunt cutitele, topoarele,
alte tipuri de arme, instrumentele chirurgicale intrebuintate la efectuarea ilegala a unei interventii.
d. Instalatiile sanitare, vasele, alte obiecte ce ar fi putut servi la inlaturarea
urmelor sau la transportul cadavrului.
Ridicarea urmelor de sange prezinta anumite particularitati, indeosebi in cazul celor care se gasesc pe obiecte ce nu pot fi transportate. De pilda, daca petele sunt uscate, ele se pot razui sau racla impreuna cu o portiune din suport. Daca se prezinta sub forma unor balti, se pot absorbi cu pipeta sau cu hartia de filtru. Urmele dispuse pe suprafete ce nu se pot razui sau aschia se solubilizeaza si se ridica pe o hartie de filtru, insa vor trebui examinate cu maxima urgenta. La ridicarea urmelor sangvinolente trebuie avut in vedere ca acestea pot contine si alte categorii de urine biologice cum sunt, de exemplu, fire de par, resturi de tesut etc., carora trebuie sa li asigure integritatea.

 Intcrpretarea urmelor de sange la locul descoperirii lor este o activitate cu rezonanta in clarificarea ulterioara a imprejurarilor savarsirii faptei. Dupa forma luata de o picatura de sange, se poate stabili inaltimea de la care a cazut, marginile urmei fiind cu atat mai zimtate cu cat inaltimea este mai mare. O urma de sange creata de o persoana in mers are o forma alungita, apropiata de aceea a unui semn de exclamare, cu partea ascutita in directia deplasarii. De asemenea, dupa forma, dispunerea si cantitatea stropilor, se poate stabili daca
Cercetarea urmelor seminale
Urmele seminale pot reprezenta nu numai dovada unei infractiuni dar aduc precizari in legatura cu mobilul si natura faptei.
Cautarea urmelor seminale impune examinarea corpului victimei, o atentie speciala fund acordata orificiilor naturale (examinare realizata de catre cadre medicale), precum §i a lenjeriei de corp §i de pat, a Imbracamintei, a altor obiecte. Spre deosebire de alte urme biologice, urmele de sperma sunt mai u$or de descoperit datorita fluorescentei lor relativ specifice, de nuanta albastruie, determinata de radiatiile ultraviolete. PrecizSm, insa, ca fluorescenta nu este o indicate de cer­titudine, ci numai una cu caracter de orientare.
Ridicarea urmelor seminale necesita, poate mai mult decat in cazul altor urme biologice, precautie deosebita pentru pastrarea intacta a petei si implicit a spermatozoizilor, principalul element asupra caruia se indreapta examinarea. Pentru aceasta, se ridica Intreg obiectul purtator de urme sau se taie portiunea cuprinzand pata, fara a se indoi.
Interpretarea la fata locului a urmelor seminale ofera date referitoare nu numai la natura, mobilul §i modul de savarsjre a faptei, ci $i in Iegatura cu anu­mite deprinderi, aberatii sexuale sau anumite stari psihopatologice ale autorului.
Expertiza biocriminalistica a urmelor seminale este destinata stabilirii faptului daca urma este intr-adevar de sperma si daca aceasta este de origine umana sau animala.
How to Stop Missing Deadlines? Follow our Facebook Page and Twitter !-Jobs, internships, scholarships, Conferences, Trainings are published every day!